Observ o atitudine ușor agresivă la mame când vine vorba despre obiceiurile copilului. Cumva, să nu facem ca părinții și bunicii noștri. Pentru că știm noi mai bine! Și refuzăm să credem, în felul ăsta, lucruri evidente. Cum ar fi că cel mic ”se învață” cu anumite ritualuri.
Părinții și bunicii noștri nu-și luau copiii în brațe pentru că ”se învață”, noi îi îmbrățisăm nelimitat și avem grijă de emoțiile lor. Ei îi lăsau să plângă, să nu ”se învețe mici dictatori”, noi sărim la prima buză tremurândă. Ei nu îi legănau, pentru că ”se învață că doar așa apare somnul”, noi facem orice pentru odihna atât de sănătoasă pentru cel mic. Și e bine așa. E bine să-i iubim, să-i pupăm, să-i gâdilăm, ori de câte ori putem și încă o dată. Doar că toate astea nu exclud faptul că ba da, copiii se învață în brațe, se învață că atunci când plâng primesc atenție, se învață legănați și greu mai adorm altfel. Dacă e rău sau bine, fiecare poate răspunde pentru el. Însă cred că este nevoie să trecem bariera psihologică a lui ”se învață” în sens negativ și să luam ce e mai bun din asta.
Să profităm de faptul că cei mici se învață. Și să le oferim mâncare sănătoasă. Pentru că da, copiii se învață să mănânce ce le punem noi în farfurie. Se învață să mănânce sănătos!
Revoluție în farfurie! Sau cum am învățat să mănânc mai sănătos azi decât ieri.
Am luat prima oară contact cu reguli de alimentație sănătoasă în urmă cu vreo 7-8 ani, când pregăteam pagina de sănătate a unui cotidian și abordam aproape zilnic teme de nutriție. De atunci, am schimbat, treptat, obiceiuri și concepții legate de mâncare. Sunt aproximativ 7 ani de când nu beau sucuri din comerț. Niciodată, niciodată. Să fie vreo 5 de când citesc cu atenție eticheta produselor alimentare și doar așa aleg brandurile. De cel puțin 4 ani nu mai folosesc tigaia în bucătărie, totul se prepară la cuptor. Și de trei ani sunt și mai atentă la combinații și surse. Adică exact de când a apărut Horia!
Ce vreau să spun este că un stil alimentar corect și echilibrat se formează în timp. Că e mult mai greu de modificat, decât de construit de la zero. Și că noi avem norocul de a ajunge ușor la informații care să ne ajute să le formăm copiilor noștri obiceiuri sănătoase în alimentație.
Ce am făcut, concret, pentru H! Sau despre alimentația sănătoasă la copii
- L-am alăptat! Mult. Și fără completare! Alăptarea stă la baza unui start excelent în ceea ce privește alimentația copiilor. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea în paralel cu solidele până la doi ani și după.
- L-am diversificat cu schema legume-fructe-carne. Știu, dacă mergeți la 5 pediatri, vă întoarceți acasă cu 5 scheme de diversificare diferite. E obositor și debusolant. Ascultați-vă instinctul și documentați-vă despre alimente, rolul lor, procesul de digerare. Eu am ales legumele, ca start. Ele stau la baza piramidei alimentelor, sunt nelipsite dintr-un meniu sănătos și este important ca cel mic să le consume, dar și mai important este să se împrietenească cu ele. Mi se pare cea mai logică schemă și la noi a dat roade. Dacă vorbim despre autodiverisificare, acolo e altă poveste, dar chiar dacă știu principiile acestui stil, tot legume i-aș oferi pentru început pe tavă.
- Nu l-am forțat niciodată și nu am cântărit mâncarea decât în primele 2-3 săptămâni, doar ca să-mi dau seama ce înseamnă cele 70-90-150 de grame despre care vorbea pediatrul.
- M-am documentat din surse avizate despre alimentația sănătoasă la copii. Ce nevoi nutriționale au, cum se formează obiceiurile alimentare, moduri de gătire și surse de alimente. Pentru mine e foarte importantă argumentarea unei alegeri, doar atunci sunt și convingătoare. M-am simțit datoare să știu să-i explic de ce este atât de important să mâncăm sănătos.
- Am schimbat și noi obiceiuri mai puțin sănătoase, odată cu el. Pentru că exemplul personal este cel mai important.
- Am căutat surse bune de alimente. Știu, îmi veți spune că nu există așa ceva. Și sunt parțial de acord. Nu cred în marketingul bio (ambalat). Însă o pasăre de curte este fără doar și poate mai sănătoasă, mai gustoasă, mai colorată decât una din supermarket. Sigur aveți părinți, bunici, vecini sau cunoștințe care vă pot aduce carne de la țară. Cu legumele este puțin mai greu, dar nu imposibil. În sezon, apelați tot la surse de la țară și conservați. Eu prefer congelarea, dar sunt variante sănătoase și la borcan. Recomand microfermele din jurul Bucureștiului sau cele care livrează în oraș – Biodumbrava, Legume de țară. La fel și pentru lactatele de capră sau pentru ouă.
- Am găsit alternative sănătoase la dulciuri. De câteva luni, cererea e mare. Până la doi ani nu știa gustul, deci nu îi era nici poftă și nici nu cerea ceva despre care nu știa. De-acum e mai greu, dar lucrăm la asta. Ca regulă generală, acasă nu mănâncă dulciuri. DELOC. Ne ajută și meniul de la grădiniță, așa că tentațiile rămân la supermarket, în vizite și la petreceri. Sunt adepta echilibrului și cred că frustrările fie ele și de natură alimentară nu au ce căuta, așa că are voie la tortul aniversar. În rest, am găsit câteva alternative sănătoase la dulciuri: plăcintele (care nu au nevoie de zahăr și chiar dacă vrei să le adaugi, o lingură de zahăr brut din terstie, la o tavă de plăcintă, chiar nu e o tragedie), prăjituirle rawvegane (cel mai des fac biluțe din fructe uscate tăvălite în cocos. Sa-vu-roa-se), biscuiții cu stafide și curmale, tradiționalul orez cu lapte sau mai modernele budinci de chia sau quinoa.
FOOD REVOLUTION Day. Unde și când?
Susțin cât pot cursurile de nutriție, workshop-urile sau alte inițiative care țin de educație alimentară în rândul copiilor. O consider la fel de importantă precum educația școlară. Pentru că alimentația sănătoasă a copilului de astăzi este premisa adultului sănătos de mâine.
Și am aflat că și în țara noastră se organizează Food Revolution Day.
FOOD REVOLUTION este programul implementat de Jamie Oliver la nivel mondial și are ca scop educația alimentară a copiilor ca și fundament pentru o viață sănătoasă. Este ziua în care în întreaga lume Ambasadorii acestui proiect sărbătoresc alimentația sănătoasă organizând evenimente publice si ateliere de gătit sănătos pentru copii și părinți.
Anul acesta va fi cea mai mare ediţie de până acum. Totul se va întâmpla pe 20 Mai, de la 10.30, într-un cadru de poveste. Peste 300 de copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani sunt așteptați împreună cu părinții la Conacul Golescu Grant. Alături de nutritionişti, bloggeri și vedete, ei vor pregăti rețetele delicioase și sănătoase ale lui Jamie Oliver.
Proiectul îşi propune să atragă atenţia asupra tuturor tipurilor şi formelor de marketing care îi au ca target pe copiii noştri (atractivitatea ambalajelor, poziționarea produselor în locuri strategice pe rafturile magazinelor, mostre gratuite, jocuri video sau desene animate, diverse activităţi, programe şi tabere destinate copiilor), dar şi să îi educe pe cei mici în ceea ce privește alimentația sănătoasă.
Până acum, pentru organizarea acestei ediţii şi-au unit forţele 15 ambasadori din peste 5 oraşe. Dacă vreţi să faceţi şi voi parte din poveste, e nevoie să vă înscrieţi la eveniment. Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate. Pentru detalii şi noutăţi, puteţi urmări pagina de facebook a evenimentului.
Despre eveniment și alimentația sănătoasă la copii mai puteți citi la Andreea, Denisa, Irina și Lucia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu noutățile de pe blogul de parenting sănătos, dă LIKE paginii de Facebook bebeH sau abonează-te la Newsletter.