N-aș fi crezut vreodată că pot fi zile în care cea mai mare bucurie de mamă este când copilul are scaun. Am simțit-o pe pielea mea, credeți-mă. Mâna sus cine a mai trait-o, să știu că nu doar eu am astfel de ”momente magice”. Pentru că zilele în care copilul nu merge la toaletă sunt mai stresante ca o zi cu deadline sau examen. Dar la fel ca în zilele amintite, pentru a trece cu bine peste provocări, învăț. Azi, despre constipația la copii. Spuse și nespuse. Documentate și argumentate. De la medici și de la mame. Pentru că doar având tabloul complet putem lua cele mai bune decizii pentru a gestiona corect un simptom atât de supărător
Se estimează că 25% din volumul de muncă al gastroenterologilor pediatri îl ocupă constipația la copii, simptom care se află în primele 10 motive pentru care părinții se prezintă împreună cu cei mici într-un ambulatoriu pentru copii.
Când vorbim despre constipația la copii?
Constipația este atunci când un copil are scaune foarte dure, rare (de 2 ori pe săptămână) și are mai puțin de 3 mișcări intestinale pe săptămână. Numărul mișcărilor intestinale poate fi diferit pentru fiecare copil, dar o schimbare a ceea ce este normal pentru copilul tău poate însemna că există o problemă.
Dacă vreți o definiție exactă, las aici cuvintele specialiștilor de la Johns Hopkins Medicine, considerat cel mai bun spital din SUA. Constipația este o dereglare funcţională gastrointestinală, manifestată prin defecație dureroasă sau îngreunată de 2 ori pe săptămână, timp de 1 lună, cu lipsa altor dereglări gastrointestinale funcţionale şi organice. Este bine să știm că, de cele mai multe ori, etiologia este de natură funcţională, fiind rezultatul retenţiei voluntare a scaunului. Copiii pot fi afectați la orice vârstă.
Cum apare, de fapt, constipația?
Scaunul devine greu și uscat atunci când intestinul gros (colonul) preia (sau absoarbe) prea multă apă. În mod normal, colonul se hidratează pe măsură ce alimentele se mișcă pentru a fi eliminate. Mișcările musculare împing scaunul spre rect. Când scaunul ajunge în rect, cea mai mare parte a apei a fost deja îmbibată. Scaunul este acum solid. Dacă copilul este constipat, mișcările musculare ale colonului sunt prea lente. Acest lucru face ca scaunul să se miște prin colon prea încet. Colonul absoarbe prea multă apă, iar scaunul devine foarte greu și uscat.
Odată ce un copil devine constipat, problema se poate agrava rapid. eliminarea scaunelor dure și uscate poate fi dureroase. Deci copilul poate să nu mai folosească baia pentru că doare, iar în timp, colonul nu va mai putea simți că scaunul este acolo. Și iată, deja suntem într-un cerc vicios!
Simptomele pot fi diferite la fiecare copil, însă toate sunt semne clare care definesc disconfortul abdominal creat de constipație: balonări, scaune rare și tari, lipsa poftei de mâncare, urme de scaun pe lenjerie, apatie.
Ce determină apariția constipației?
Când se întâlnesc ”la o șuetă” mai mulți factori predispozanți, ei pot produce dezechilibre care duc la constipație. Și chiar dacă par din zone foarte diferite, acești factori, cumulați, declașează fără doar și poate simptome greu de gestionat.
Primul factor, DIETA! Astfel, dacă un copil…
- Mănâncă prea multe alimente bogate în grăsimi și sărace în fibre. Aici includem mâncăruri semipreparate și băuturi răcoritoare.
- Nu bea suficientă apă și alte lichide
- Trece printr-o schimbare radicală în dieta ( vorbim mai ales de bebeluși, care, la 6 luni, încep diversificarea)
…poate avea semne de constipație care deseori se reglează schimbând regulile de masă.
Al doilea factor, lipsa de mișcare
- Aici sunt vizați mai ales copiii care se uită mult la televizor și se joacă jocuri video și, deci, nu fac suficientă mișcare. Dar și cei sedentari din fire. Exercițiile fizice ajută la mișcarea alimentelor digerate prin intestine.
Alt factor, problemele emoționale
- Din reticența de a folosi băile publice sau orice toaletă, alta decât cea de acasă, copiii pot amâna în mod voit mersul la baie influențând, astfel, mișcările intestinale
- Trecerea de la pampers la oliță este un moment cheie pentru orice copil. Mulți dintre ei refuză acest lucru și trec, astfel, printr-o perioadă emoțională grea care duce la constipație.
- Copiii stresați (la școală, acasă sau în cercul de prieteni) au deseori probleme cu constipația.
Alt factor– copiii ”ocupați”
- Unii copii nu acordă atenție semnalelor pe care corpul le dă, deci evită să meargă la toaletă când au nevoie. Acest lucru se poate întâmpla atunci când copiii sunt prea ocupați să se joace și uită să meargă la baie.
- Constipația poate fi, de asemenea, o problemă atunci când începe un nou an școlar. Copiii nu pot merge la baie ori de câte ori simt nevoia și trebuie să-și schimbe rutina .
ALARMĂ! Bineînțeles că există cazuri când constipația este un semn de patologie, însă până la o investigare serioasă trebuie eliminați toți factorii amintiți mai sus.
Cum tratăm constipația la copii?
Regimul alimentar bogat în fibre alimentare asociat cu educaţia familiei şi, atunci când este posibil, a copilului sunt esenţiale. Întârzierea diagnosticului şi implicit a tratamentului poate duce la progresia spre o problemă cronică semnificativă de sănătate cu implicaţii fizice, psihologice şi sociale. Tratamentul este unul complex, de lungă durată, având ca obiectiv obţinerea şi, mai important, menţinerea unui tranzit intestinal normal. De aceea există câteva recomandări clasice, altele medicamentoase și unele pentru susținerea emoțională, toate construind un tablou complet de tratament contra constipației.
Tratamentul va depinde de simptomele copilului, vârsta și sănătatea generală. De asemenea, va depinde cât de severă este starea.
În prima fază se recomandă modificări ale alimentației și stilului de viață, cum ar fi:
Modificări ale dietei. Adesea, recomandările punctate mai jos vor ajuta la constipație.
- Adaugă mai multe fructe și legume în meniul zilnic
- Verifică cantitatea de lichide pe care o bea copilul într-o zi
- Limitează alimentele care sunt deseori bogate în grăsimi. Oferă în schimb mese și gustări mai bine echilibrate.
- Scade aportul de lapte de vacă până la maximum 500 ml/zi, deoarece poate favoriza apariţia constipaţiei. Un studiu pe un lot de 38 de copii în vârstă de 5-36 luni diagnosticaţi cu constipaţie cronică, (conform Revistei Române de Pediatrie) a demonstrat remiterea simptomatologiei în 78% dintre cazuri atunci când laptele de vacă a fost substituit cu lapte de soia. În majoritatea cazurilor, constipaţia a reapărut odată cu reintroducerea laptelui de vacă.
- Carbohidraţii şi în special sor bitolul din unele sucuri de fructe (prune, pere, mere) cresc prin efect osmotic cantitatea de apă din materiile fecale.
- Stabilește împreună cu cel mic ore de mese regulate. La 30-60 de minute după masă, copilul ar trebui să aibă nevoie să meargă la toaletă.
- Luați împreună micul dejun!
- Adaugă mai multe cereale și pâine din cereale integrale. Verificați etichetele nutriționale de pe ambalaj și alege alimentele care au mai multe fibre.
- Sau adaugă în alimentație un supliment alimentar bogat în fibre. OMS recomandă pentru un tranzit intestinal sănătos un consum zilnic de minimum 25 de grame de fibre. Recomand Optifibre (P)! Să vă spun câte ceva despre el.
OptiFibre® este un aliment pentru scopuri medicale speciale care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Conține gumă guar parțial hidrolizată, 100% fibre solubile obținute din boabe de guar (guarul este originar din Africa și crește ca arbust, ajungând la aproximativ 2 metri înălțime. În zonele în care crește această plantă, se consumă atât frunzele, cât și boabele acestui arbust, ca legume proaspete. În plus, tulpina plantei servește ca furaj pentru animale). Are efect prebiotic, care ajută la reglarea tranzitului intestinal în mod natural. Se dizolvă în întregime atât în lichide reci, cât și calde (băuturi, supe, sosuri ) sau în alimente moi (iaurt, piure de cartofi, piure de măr), fără a afecta consistența și gustul acestora. Se recomandă copiilor cu vârsta peste 3 ani, dar și femeilor care sunt însăcinate sau care alăptează. OptiFibre® este un produs 100% natural, conține un singur ingredient, nu conține coloranți, arome sau conservanți.
Detalii, aici- https://www.nestlehealthscience.ro/optifibre/ce-este-optifibre
Mai multă mișcare!
În cazul sugarilor foarte eficient este masajul abdominal în sensul acelor de ceasornic.
Educarea reflexului de defecaţie: important este ca în momentul folosirii oliţei timpul „petrecut“ să nu depăşească 5, maximum 10 minute.
Tratamentul psihologic este indicat la copiii la care este prezentă teama de defecaţie din cauza unor accidente sau unor afecţiuni locale care provoacă durere. Problemele frecvente la care se impune o abordare psihologică includ: stres familial, stimă de sine scăzută şi lipsa aderenţei la tratament
Tratament medicamentos
În unele cazuri, aceste modificări de dietă pot să nu ajute, sau medicul poate detecta o altă problemă. În acest caz, el poate recomanda utilizarea de laxative, microclisme sau chiar clismă. Aceste produse trebuie utilizate numai dacă sunt recomandate de pediatruîn urma unei consltații. Nu le folosiți fără să discutați mai întâi cu specialistul!
Testare în laborator.
Se pot face mai multe teste. Acestea includ teste pentru a verifica probleme precum boala celiacă, infecția tractului urinar, probleme tiroidiene, probleme metabolice…
Surse:
hopkinsmedicine.org
Postgraduate Medical Journey
Revista Română de Pediatrie
Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie!
Este bine de stiut, big like!
Foarte interesant articolul, mulțumim.