Am pornit campania #DiversificareSănătoasă cu gândul să strâng informații valoroase despre acest pas important din viața bebelușului. Și cu ce altceva pot să încep, dacă nu cu explicațiile medicale în ceea ce privește nevoia de diversificare a alimentației bebelușului? Așadar, de ce e începem diversificarea?
Citez ghidul de prevenție în probleme de nutriție, creștere și dezvoltare la copil, publicat și pe site-ul Ministerului Sănătății. ”În documente elaborate de Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF – Global Strategy for Infant and Young Child Feeding -(2003)5 cu privire la alimentația sugarilor, este consemnat ca o recomandare globală privind sănătatea publică faptul că, pentru a realiza o creștere și dezvoltare optimă și în deplină sănătate, sugarii ar trebui să fie alăptați exclusiv în primele șase luni de viață. După această perioadă, alimentația bebelușului se diversifică.
Ce este diversificarea?
O etapă în care alimentația copilului suferă modificări considerabile. Pe lângă laptele matern, copilul va face cunoștință cu alimentele solide. Care, conform termenului, trebuie să fie diverse, variate, să completeze din punct de vedere nutrițional masa de lapte.
Știți de ce începem diversificarea? Explicații medicale de la dr. Jack Newman
După 6 luni, pentru a răspunde nevoilor lor nutriționale în creștere, sugarii ar trebui să primească o alimentație complementară adecvată, în condiții de siguranță nutritivă, în timp ce se continuă alăptarea până la 2 ani și peste. Ce înseamnă aceste nevoie nutriționale, explică dr. Jack Newman în ghidul său cu informații complete pentru mame.
Nevoia de mai multe calorii
În jurul vârstei de 6 luni, bebelușul își dublează greutatea de la naștere și devine mult mai activ, iar dezvoltarea sa arată că este pregătit pentru alte alimente decât lapte. Energia cere să fie alimentată și ”carburantul” principal sunt caloriile. Multe mame pot alăpta exclusiv mai mult de 6 luni, iar copilul continuă să fie satisfăcut și să crească bine. Cu toate acestea, nevoie de suplimentare prin alimentația solidă este vizibilă. Conform ESPGAN (Societatea Europeană de Gastroenterologie și Nutriție Pediatrică), până la vârsta de 1 an, 50% din energie trebuie să provină din alimente solide. După care aportul crește considerabil.
Vă las mai jos graficul realizat de Organizația Mondială a Sănătății, în ceea ce privește raportul dintre nevoia de calorii și aportul din laptele matern în primul an de viață.
Cele mai recente estimări făcute de OMS în ceea ce privește nevoia de calorii provenite din alimente solide sunt: 200 kcal/zi pentru sugarii cu vârsta de 6-8 luni, 300 kcal/zi pentru sugari în vârstă de 9-11 luni și 550 kcal/zi pentru copiii cu vârsta între 12-23 luni.
Nevoia de fier
Nevoia de fier este o altă eplicație la întrebarea de ce e începem diversificarea. Majoritatea copiilor au rezerve de fier de la naștere care le ajung până în jurul vârstei de 6 luni. Dacă tăierea cordonului ombilical a fost întârziată, copilul va avea o rezervă și mai mare de fier. Laptele matern nu conține cantități mari de fier, însă cantitatea prezentă este foarte bine absorbită. Riscul mare este ca mama să fi fost anemică în timpul sarcinii, iar bebelușul să nu fi primit, în acest caz, o cantitate suficientă de fier. Conform ESPGAN, mai mult de 90% din necesarul de fier al bebelușilor alăptați trebuie acoperit de alimentele complementare. Acestea ar trebui să asigure o cantitate suficientă de fier biodisponibil.
Nevoia de zinc
Deficiența de zinc este și ea posibilă la un copil alăptat exclusiv mai mult de 6 luni. În lapte nu se găsește o cantitate suficientă de zinc, iar lipsa lui poate duce la diaree și la o erupție facială tipică.
________________________
Sursă foto: baby eating broccoli, dreamstime.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu noutățile de pe blogul de parenting sănătos, dă LIKE paginii de Facebook bebeH.