De ce începem diversificarea la 6 luni? Am adunat mai jos studii și argumente medicale care explică vârsta recomandată de specialiști.
După ce am aflat că toate asociațiile și organizațiile mondiale, care-și susțin informațiile cu studii și cercetări serioase, recomandă începerea diversificării în jurul vârstei de 6 luni, am început să caut și argumente medicale pentru acest pas. Deși multe dintre motivele enumerate aici se potrivesc bebelușilor alăptați, vârsta începerii diversificării rămâne aceeași și pentru copiii hrăniți cu formulă.
Diversificarea la 6 luni. Argumente medicale
Sistemul digestiv al bebelușului are timp să se maturizeze
Intestinele sunt ca un sistem de filtrare al organismului. Prin ele se elimină substanțele dăunătoare, tot ele permițînd în același timp să intre și nutrienți sănătoși. În primele luni de viață, bebelușul are ceea ce se numește ”intestin deschis”, acest proces de filtrare fiind imatur. Aceasta înseamnă că spațiile dintre celulele intestinelor subțiri vor permite macromoleculelor intacte, inclusiv proteinelor complete și agenților patogeni, să treacă direct în sânge. Acest lucru este grozav pentru copilul alăptat, deoarece permite anticorpilor buni din laptele matern să treacă direct în sângele bebelușului, dar înseamnă, de asemenea, că proteinele mari din alte alimente (care ar putea predispune bebelușul la alergii) și agenții patogeni care cauzează boală pot trece direct, de asemenea.
Mai mult, în timpul primelor 4-6 luni ale bebelușului, în timp ce intestinul este încă „deschis”, anticorpii din laptele matern acoperă tractul digestiv al copilului și oferă imunitate pasivă, reducând probabilitatea apariției bolilor și a reacțiilor alergice înainte de închiderea intestinului. Bebelusul începe să producă acești anticorpi pe cont propriu la aproximativ 6 luni, iar închiderea intestinului ar fi trebuit să aibă și ea loc în acest moment.
Așadar, la 6 luni, mucoasa intestinală a bebelușului devine mai selectivă cu privire la ceea ce permite trecerea acestuia. Aceasta este perioada potrivită introducerii solidelor în alimentația bebelușului.
De amintit și despre componenetele din saliva copilului care digeră carbohidrații și care sunt complet absente până la vârsta de 3 luni și rămân inadecvate până când copilul ajunge la șase luni. Copilul nu poate digera corect carbohidrații găsiți în alimente solide. Așa se explică și recomandările pentru diversificarea la 6 luni.
La 6 luni se formează reflexul de a înghiți
În timpul 4-5 luni de viață ale bebelușilor, reflexul de împingere a limbii este ceea ce îi protejează împotriva sufocării. Atunci când un obiect neobișnuit este simțit pe limba lor, el este în mod automat împins în afară de limbă mai degrabă decât în jos spre gât. În cazul în care limba copilului își împinge mâncarea din gură, acest lucru arată acest reflex. După 4-5 luni, aceast reflex începe să dispară, dar înainte de a face acest lucru, copilul nu este gata să înceapă să mănânce solide. Diversificarea la 6 luni este recoamndarea specialiștilor!
Alăptarea exclusivă oferă cel mai mare beneficiu pentru imunitate
Deși alăptarea în general oferă o imunitate crescută bebelușului, sunt studii care arată că în perioada în care este exclusivă, organismul primește și asimilează cei mai mulți nutrienți. Laptele matern ajută la dezvoltarea unor bacterii bune, care protejează intestinul bebelușului. Prin alăptarea exclusivă timp de 6 luni (în comparație cu 4-6 luni), puteți scădea și mai mult riscul de infecții gastro-intestinale și respiratorii.
Alergia și intoleranțele sunt evitate
Laptele matern ajută la protejarea împotriva alergiilor, iar introducerea rapidă a solidelor crește riscul de alergii. În timp ce unele studii recomandă introducerea alimentelor solide între 4-6 luni pentru a reduce riscul de alergie, dovezile care susțin acest lucru sunt slabe. Chiar dacă a existat un anumit beneficiu în ceea ce privește alergiile, beneficiile nutriționale ale alăptării exclusive până la șase luni, depășesc cu mult orice avantaje mici legate de alergii.
Copilul va avea un risc mai mic de obezitate în viitor
Studiile arată că introducerea timpurie a solidelor în copilărie este asociată cu creșterea greutății corporale la adolescenți și adulți.
Mușchii și funcțiile motorii sunt mai bine dezvoltate
La vârsta de 6 luni, copiii ar fi trebuit să-și dezvolte suficiente mușchii pentru a-și susține propriul cap și gât și să facă alte lucruri cum ar fi mutarea brațelor (chiar dacă sunt încă complet necoordonate atunci când este vorba de o lingură)
Rinichii trebuie să fie complet apți pentru a filtra sodiul din alimente
Rinichiul este subdezvoltat până la șase luni și nu poate face față sodiului (sare) din alimentele solide.
……………………………
Sursă foto: baby eating, dreamstime.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu noutățile de pe blogul de parenting sănătos, dă LIKE paginii de Facebook bebeH.