Cui nu-i place să primească masaj? Dacă mă întrebați acum 2 ani și un pic aveam răspunsul în buzunar, gata pregătit – lui bebe H. Mi-am dorit mult să-i placă și să-i creez un moment din zi în care să ne relaxăm împreună, am încercat, dar nu mi-a ieșit. Avea orice altă preocupare în momentul masajul, numai să se relaxeze, nu. Eu am reunuțat după vreo trei luni, voi să nu faceți ca mine. Și vă spun imediat și de ce.
Îl vedeți pe micul din poza de mai sus, tot numai un zâmbet? Ei bine, e la ora de masaj. Și ora aia de masaj nu e nici înainte de baie, nici după, nu e nici la prima oră a diminații, nici înainte de masa de prânz. E atunci când bebelușul e liniștit, receptiv, pregătit să cunoască senzații noi, cu alte cuvinte atunci când bebe este într-o stare optimă. Este primul și cel mai important aspect de care să țineți cont pentru un masaj reușit.
Am aflat secretul la un curs de masaj la care am participat săptămâna trecută. Cursul a fost organizat de Asociatia SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari- și susținut de Andreea Andrei, moașă și instructor de masaj bebeluș acreditată internațional după metoda IAIM- Asociația Internațională de Masaj pentru Bebeluși. Găsiți detalii aici, a fost un curs plin de informație, din care am spicuit și pentru voi câteva beneficii și tehnici.
Cum îi ajută masajul pe bebeluși
Din start trebuie să știți că vorbim de un masaj de relaxare, potrivit familiilor care-și doresc ca prin atingere să comunice cu bebelușul și să-i ofere siguranță, iubire. Este total diferit față de masajul recomandat în cazul problemelor medicale. Până la 5 luni, masajul are ca obiectiv cunoașterea corpului, relaxare, obișnuirea cu senzații noi, interiorizare. După această vârstă, masajul se face pentru joacă.
Fizic, masajul are multe beneficii
– Stimulează circulației sângelui
– Ajută la relaxare, stare care apare mai târziu. În primă fază, masajul poate duce la o agitație, dar în momentul în care cei mici se obișnuiesc și integrează toate senzațiile care vin odată cu masajul, apare și relaxarea.
– Întărirește sistemul imunitar. Odată cu relaxarea apare și scăderea hormonilor de stres și ajută sistemul imunitar. Nou născuții au un nivel de hormoni de stres destul de ridicat, creat de o stare de agitație pe care o au din cauza mediului foarte diferit fată de cel intrauterin. Ei nu înțeleg ce li se întâmplă, sistemul nervos nefiind suficient de matur să proceseze toate informațiile.
– Aduce alinare pe zonele cu disconfort – de cele mai multe ori, zona abdominală- dar și pe zonele orl, pe nas atunci când este înfundat, sau pe gingii, când apar dinții
– Ajută la cunoașterea a corpului, foarte importantă pentru bebeluși. Prin masaj comunicăm părțile corpului și astfel începe conștientizarea părților.
Din punct de vedere emoțional, masajul aduce comunicare și alinare
– Mama este o oglindă pentru bebeluș, în timpul masajului în ea se reflectă starea lui. Când masați o anumită parte, priviți-i mimica, ascultați-i respirația și gânguritul. Veți primi indicii care, în timp, vă vor ajuta să vă creșteți încrederea în voi și să reușiți să le oferiți mai ușor ceea ce au nevoie, atât fizic, cât și emoțional.
– Este un moment bun de comunicare, un moment al vostru. Cu cât ei se simt mai înțeleși și li se respectă nevoile, cu atât se vor simți mai în siguranță, mai iubiți; se creează astfel acea conexiune foarte importantă.
– Dacă se folosește constant, mesajul poate fi chiar ”butonul magic” în clipele dificile. Când bebelușul are o supărare, de ordin fizic sau emoțional, este suficient să masați o zonă preferată și problema trece.
Masajul are și implicații sociale
– Mamele sunt exemple pentru bebeluși încă din primele zile, nu doar atunci când îi învăță bunele maniere. Zi de zi, copilul primește stimulare însoțită de o anumită emoție astfel copilul își însușeșete un anumit mod de a decodifica semnalele din mediu. Când trăiesc într-o atmosferă frumoasă, ei au tendința de a reproduce, de aici impactul social.
– A ști ce înseamnă acea atingere cu iubire, este important că își poate da seama foarte ușor dacă sunt alte dorințe în spatele unui zâmbet fals.
Câteva reguli înainte de a începe masajul
– Vă spuneam – țineți cont de starea bebelușului! O să detaliez la final câteva stări și descrierea lor, astfel încât să puteți decoda mai ușor reacțiile micuților
– Masajul se face cu încredre în voi și cu respect față de ei. Pentru că mereu trebuie să vă puneți în locul lor. Nici vouă nu v-ar plăcea să fiți atinși mereu, cine dorește să vă facă bine, vă respectă decizia.
– Mediul în care facem masaj trebuie să fie unul cu puțină stimulare, o muzică în surdină, o lumină prietenoasă, fără telefon și televizor, temperatura în cameră 24-25 de grade
– Cel care face masajul, să fie într-o stare de echilibru, de a dărui iubire, în conexiune.
– Respectați copilul, nu faceți nicodată masaj când plânge. Dacă a început să plângă, din orice motiv – s-a plictist, e o senzație nouă cu care nu reușește să se obișnuiască, îi est foame- vă opriți, și încercați din nou următoarea zi.
Câteva tehnici de masaj pentru picioare mici. Atenție, înlăturați tot ce poate să zgârie și să agațe (inele, verighete, brățări)
- Înainte de face masajul puneți ulei în palmă, nu direct pe pielea bebelușului, așezați palma deasupra nasului bebelușului pentru experiența olfactivă și comunicați-I că urmează să faceți masajul. Cu timpul, va face legături între aroma uleiului și momentul ce urmează. Așteptați un semn de confirmare, pentru că îl veți primi! Va gânguri sau se va uita într-un mod în care vă veți da seama că e de acord. Comunicați-i fiecare mișcare pe care-o faceți.
- Susțineți cu o mână glezna și cu cealaltă mână în formă de ”C” începeți masajul din partea interioară a coapsei și alunecați ușor până la gleznă, unde se schimbă mâna.
- E important ca zona pe care o masați să aibă cât mai mare contact cu zona mâinii, iar fermitatea să fie în funcție de reacțiile lor, totuși nu foarte fin. Masajul să fie ca un dans.
- Ambele palme susțin, apoi, partea superioară a coapsei și se rotesc în sens opus până la gleznă. Mâinile să fie apropiate când faceți mișcarea, vorbiți și păstrați contactul vizual pentru a observa reacția
- Din cauză că bebelușii au circulația periferică deficitară până la 1 an, se insistă pe zona tălpii. Cu degetul mare, se apasăde la călcâi către degețele. Apoi poziționați degetul mare pe călcâi și cu idexul sub degetele mici se face presiune. Mutați degetul mare la mijlocul tălpii și faceți aceeași presiune. Sunt niște puncte din reflexoterapie care corespund sistemului digestiv și respirator și stimulându-le le ajutăm. Apoi luați fiecare deget la rotit
- La final, strângeți copasa între palme și o rotiți până la gleznă
- Mângâiați, pupăciți și povestiți-le despre cât de bine s-au relaxat!
Vă las și câteva detalii despre identificarea stărilor copilului
Treaz și liniștit, copilul răspunde și învață cel mai bine în această stare. Acesta este momentul ideal pentru masaj .
- fața este luminoasă cu ochii receptivi
- atenție focusată, analizând împrejurimile
- mișcări calme și relaxate
- respirație ritmică
- transmite interes și concentrare
- își poate întoarce privirea datorită unei stimulări copleșitoare pentru a putea menține starea, dar apoi revine la starea inițială
Treaz și activ/agitat
- activitate corporală considerabilă
- respirație variabilă
- scâncește
- dificultate în a fi atent sau a se focaliza pe activitate
Această stare adesea urmează după o stare de alertă și poate fi un semn de suprastimulare, plictiseală sau o necesitate de schimbare de un anumit fel. Când se descoperă și se răspunde la nevoia respectiva, se poate ajuta copilul să se reîntoarcă la o stare de calm.
Plânsul
- activitate corporală intensă
- grade diferite de intensitate și tonuri indică sensul din spatele plânsului
- grimase, de cele mai multe ori cu ochii închiși
- modificări de culoare a pielii pot fi observate
Această stare necesită atenția voastra, ascultarea voastră pentru a descoperi nevoia copilului de a opri sau schimba activitatea prezentă. Plânsul poate fi, de asemenea, o eliberare emoțională care necesită o apropiere cu sensibilitate si senzitivitate.
Somn profund (liniștit)
- respiră încet, profund și regulat
- nici o mișcare rapidă a ochilor sub pleoapele inchise
- nemișcat în general
- nivelul de activitate corporală scăzut cu mișcări ocazionale sau tresăriri
Copilul folosește această stare pentru creștere și dezvoltare.
Somn ușor ( somn activ )
- respirația este mai rapidă, mai neregulată sau superficială
- mișcarea ochilor rapidă sub pleoape (somn REM )
- deschiderea ochilor poate să apară scurt și imprevizibil
- supt, suspine și zâmbete pot fi văzute/auzite din când în când
- ocazional poate să tresară scurt, trecător, să aibă mișcări spasmodice
În această stare creierul copilului tau este foarte activ, ocupat cu stocarea și organizarea experiențelor și informațiilor .
Somnolent
- ochii pot fi acoperiți de pleoape grele , amețiti sau închisi dar acoperiți de pleoape fâlfâind
- activitate corporală și respirație variabilă
- poate fi prezent scâncetul
- reacții întârziate
Sursă foto: baby massage, www.dreamstime.com