Prima atingere și primul sărut nu se uită niciodată! Când mi l-a pus pe piept, eu anesteziată de fericire, hormoni și medicamente, abia dacă l-am văzut. De fapt, nici nu cred că m-am uitat prea bine la el. Primul instinct a fost să-l pup! Și apoi am savurat atingerea aia a buzelor mele de obrazul lui până când procedura medicală s-a finit și noi ne-am putut vedea de ale noastre.
Dar atingerea aia a rămas și acum în memoria mea senzorială (care, din punctul de vedere al științei este de foarte scurtă durată, chiar de câteva secunde). Ei bine, nu voi uita niciodată acea senzație. Între buzele mele și obrazul lui pufos și perfect a fost dragoste la prima mângâiere și pentru toată viața.
……………………………………….
Și mi-am dat seama că dragostea asta mare pentru perfectul ăla mic nu apare brusc, de la prima atingere. Răsare de la primul lui semn către tine, liniuța aia roșie pe care o vezi și leșini. De emoție, de fericire, de grijă. Crește odată cu visele, cu dorințele, cu planurile care-l includ de-acum și care sunt și mai frumoase, și mai mărețe. Cu schimbările care vin odată cu liniuța magică. Cu promisiunile pe care le faci din acel moment.
Promit să te iubesc necondiționat, să te ascult și să te înțeleg, să te susțin și să-ți dau avânt, să-ți arăt lumea și să te ajut s-o iubești, să am grijă de tine și de inima ta!
Și promiți să-l iubești necondiționat. Că doar e cea mai dragă ființă din lume și cel mai de preț dar pe care l-ai primit! Și cui să-i dai mai multă iubire, dacă nu lui?
Promiți că-l înțelegi și-l accepți, exact așa cum e el. Și-i respecți unicitatea și dorințele.
Promiți că vei fi întotdeauna acolo, pentru el. Că nu e lucru pe lumea asta care să nu aibă soluție și nu e persoană mai potrivită să o găsească, decât o mamă!
Promiți că vei învăța din nou să te joci. Pentru că doar așa el va crește și va învăța. Jocul e lumea lui, tu ești lumea lui!
Citește și:
Cei șase ani din viață. Oana Moraru: ”Din copilărie se naște totul”
Promiți că îți va păsa. De dorințele lui, de visele lui, de îndrăznelile lui, de ideile lui. Că-i vei susține elanul până la cer și înapoi și-l vei ajuta dacă-ți va cere asta!
Promiți să-i declari sentimentele. Și să-l asiguri în fiecare zi că ești acolo și că-l iubești infinit de mult.
Promiți să fii un exemplu. De bunătate, de ambiție, de perseverență, de prietenie. Să-i arăți prin fapte, nu prin vorbe, ce înseamnă un om bun.
Promiți să-l plimbi, să-i arăți lumea asta mare, să-l lași să experimenteze, să-i spui că poate.
Promiți, de fapt, SĂ AI GRIJĂ DE EL. Grijă de sănătatea lui, fizică și sufletească. Cu toată responsabilitatea din lume și cu toată dăruirea. Pentru că el e minunea ta și tu ai simțit asta încă de la prima liniuță!
……………………………….
Am scris textul ăsta pe ritmuri de ADDA. De când a lansat ”Am grijă de noi”, gândul îmi stă numai la ea și la campania din jurul ei. Vă las cu melodia și cu versurile mele preferate și vă povestesc, apoi, despre campanie și ce spun medicii în legătură cu grija pe care trebuie să o purtăm copiilor încă din perioada prenatală.
Horia,
”Ești o rază de soare, o parte din mine/ Promit că o să am grijă de tine/ O să am grijă de noi”
Emoție mare transmite, așa-i? Pentru că nu e doar o altă piesă, ea are o poveste în spate. Și mai are și bătăi de inimă pe fundal. Le-ați auzit, da?
Este lansată de ADDA și DespreAlcool.ro în cadrul campaniei #9cu0 (9 luni cu 0 alcool), care, împreună cu experți, specialiști și personalități, printre care și Dana Rogoz, atrage atenția viitorilor părinți asupra riscurilor mari asociate consumului de alcool în sarcină. Nu știu dacă ați văzut femei care consumă alcool în sarcină, dar vă spun că există. Studiile făcute cu ajutorul Ursus Breweries arată că în România, consumul de alcool în sarcină este din ce în mai mare.
”Depresia este unul din motive. Sărăcia este un atl motiv. Lipsa educației, a tăriei de caracter, a stimei de sine. Toate duc la luarea unei decizii atât de greșite de a consuma alcool în sarcină” explică psihologul Daniela Gheorghe.
Alcool în sarcină? Cât este de nesănătos acest obicei
Cât de nesănătos este acest obicei? ”Extrem! Sindromul alcoolic fetal este la vârful piramidei. Este cea mai gravă afectare a consumului de alcool. Mai mult, afectează creierul, ochii, auzul, scheletul, inima, rinichii. Provocă defecte anatomice de dezvoltare, care pot apărea și mai târziu, postnatal. Tulburări de spectru autist, tulburări de adaptare a copiilor în societate, tulburări de învățare, de limbaj, ADHD”, explică Raluca Tocariu, medicul specialist neonatolog .
Citește și
Pilates în sarcină? Da, se poate!
De ce 0 alcool în sarcină? ”Pentru că adulții au o enzimă în corp care ne sintetizează alcoolul și pe care feții o au în cantitate mult mai mică. Consumul chiar și ocazional de alcool poate duce la acumularea unei cantități mari în organismul fătului, care de fapt duce la împiedicarea absorbției substanțelor nutritive care trec prin placentă, de la mamă la făt. Lipsa substanțelor nutritive duc la o lipsă de dezvoltare normală a fătului și, prin urmare, la apariția malformațiilor”, completează dr. neonatolog Raluca Tocariu.
Aș dori să uităm de poftele din sarcină sau de beneficiile berii în alăptare, pentru că sunt mituri, și să ne gândim mai bine la sănătatea copilului și să nu consumăm alcool în sarcină. Să avem grijă de el și de noi, încă de la prima liniuță!
Ți-a plăcut articolul? Vrei să fii la curent cu noutățile de pe blogul de parenting sănătos? Dă LIKE paginii de Facebook bebeH.
Foarte frumoasa scrisoarea ta si foarte frumoasa campania!
Mulțumesc, Ioana!