Select Page

Mituri despre alimentația copiilor preșcolari și o invitație cadou la un workshop de nutriție

Mituri despre alimentația copiilor preșcolari și o invitație cadou la un workshop de nutriție

Știți discuțiile despre alimentația copiilor preșcolari, argumente pro și contra despre stiluri de nutriție găsiți peste tot. Ce mi se pare cel mai greu și cel mai provocator în toată povestea este să găsim, cumva, echilibrul. Este valabil în orice situație legată de creșterea copiilor, dar parcă în alimentație, mai mult decât oriunde, acel echilibru se lasă greu cucerit. Pentru că există mituri, există voci care susțin lucruri diferite, există un stil propriu adus din copilărie, există copii mofturoși sau, din contră, copii pofticioși.

Și chiar dacă sunt convinsă că voi, mamele, cunoașteți cel mai bine nevoile copilului, informația este esențială. De aceea, vă invit la un workshop de nutriție, care vă va clarifica întrebările legate de nevoile nutriționale ale copiilor, greșeli pe care le faceți și care pot fi ușor evitate, alimente benefice și alimente care le dăunează celor mici, trucuri pentru mofturoși și multe alte subiecte la fel de interesante despre alimentația copiilor preșcolari.

Workshop-ul este susținut de Anda Postelnicescu, nutriționist cu competențe în stabilirea planurilor alimentare pentru copii și adulți. Vă spun la final când se va desfășura atelierul, dar și cum puteți câștiga o invitație.

Până atunci, iată ce am aflat de la Anda despre cele mai întâlnite mituri în alimentația copiilor preșcolari!

Sucul de fructe preparat în casă este cel mai sănătos și trebuie oferit constant copiilor.

Și adevăr, și provocare 🙂 aș putea eu spune. Fără doar și poate este indicat să le dați copiilor sucuri proaspete, stoarse din fructe, și nu sucuri cumpărate. Însă, fresh-ul nu este cel mai sănătos aliment, nu trebuie ridicat la rang înalt și nu trebuie oferit zilnic copiilor. ”Fresh-ul de portocale, spre exemplu (cel mai popular suc de fructe oferit copiilor) conține aceeași cantitate de zahăr ca și un suc din comerț (aproximativ 6 lingurițe la 250 grame). Bineînțeles, zahărul natural, care se găsește în fructe, cunoscut ca fructoza. Asta deoarece pentru a obține un suc de portocale, trebuie să stoarcem 2-3 fructe, pe când, dacă îi oferim ca atare copilului fructul, nu va mânca mai mult de unul. Mai mult, prin stoarcere, aruncăm mare parte din pulpă, sursă importantă de fibre care ajută mult procesul de digestie. Cea mai bună variantă când vine vorba de sucuri pentru copii este smoothie-ul, unde doar punem fructele la blender și nu aruncăm nimic”, a explicat Anda.

Cerealele cu lapte – o varianta de mic dejun sănătos pentru cei mici

Eu aș spune yummy, mai ales că este varianta de mic dejun care nu lasă nici măcar urme în farfurie, în cazul nostru. La fel spune și Anda, însă doar când vorbim despre cereale integrale cu lapte, acei fulgi sau musli sau pulbere sau orice formă găsiți voi, numai nu la cutii pe care scrie mare cereale pentru lapte și care numai sănătoase nu sunt. ”Dacă vorbim despre cerealele procesate, la cutie, cu conținut ridicat de zahăr, cu greu am putea găsi o variantă mai puțin nutritivă de masă. Aceste cereale nu își au deloc locul în alimentația copiilor – ideal ar fi ca, la nicio vârstă, copilul să nu servească niciun fel de cereale la cutie. Varianta sănătoasă a acestora este fie porridge-ul (lapte cu fulgi de ovăz și fructe proaspete), fie diverse combinații de iaurt/lapte cu pseudocereale (ovăz, quinoa, amaranth, etc), fructe și semințe crude.

Fără grăsimi în alimentația copiilor!

Sigur, că și eu când aud ”grăsimi”, primul gând îmi zboară către grăsimile animale, către prăjeală sau alimente greu de digerat chiar și de noi, adulții. Și sunt tentată să spun un mare NU. ”Dar nu despre aceste grăsimi este vorba când spunem că sunt benefice pentru copii. Ci despre grăsimile bune, esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, ei având nevoie de grăsimi poate mai mult decât adulții. Și vorbim aici despre grăsimile vegetale din semințe, nuci crude și uleiuri nerafinate”, m-a lămurit Anda.

E bine să ”strecurăm” legumele în preparatele copiilor mofturoși

Acest lucru poate da roade pe termen scurt, însă este important ca, pe termen lung, să găsim acele legume care sunt pe placul copiilor noștri și să le oferim constant. Nu trebuie neapărat să mănânce din toate legumele posibile, trebuie să le dam posibilitatea să aleagă, să simtă gustul lor, să le cunoască beneficiile. Se creează relații pe termen lung când vine vorba despre legume și copii.

Despre acestea, dar și despre multe alte subiecte delicioase despre alimentația copiilor, puteți afla la workshop-ul susținut de nutriționistul Anda Postelnicescu, din 22.04.2017, de la ora 10. Lăsați un comentariu despre cea mai mare provocare pe care v-a adus-o alimentația copiilor și puteți câștiga o invitație la atelierul Andei.

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu noutățile de pe blogul de parenting sănătos, dă LIKE paginii de Facebook bebeH sau abonează-te la Newsletter.

Sursă foto: dreamstime.com

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DESPRE MINE

Magda Popescu- Biclineru  Health blogger și Jurnalist freelancer. Mamă de Horia. Provocările maternității mă binedispun zi de zi și le împărășesc cu voi, aici, pe blog.

NEWSLETTER

Facebook

SUSȚIN

Inline
Inline