Poveste despre săpunurile naturale. Cum se obțin și ce beneficii aduc pielii

De când mă știu am o piele cu tendință spre uscare, dar niciodată cu probleme. Nu acnee, nu roșeață, nu eczeme. De aceea, recunosc, n-am acordat foarte mare importanță săpunului. Poate, cel mult, să fie fără miros puternic pentru că nu agreez niciun fel de iz artificial. Tocmai de asta folosesc același tip de parfum de 10 ani. Dar asta e altă poveste.

În sarcină, prioritățile s-au schimbat, mirosul a devenit ”mofturos”, pielea și mai uscată și nu mai zic de percepția asupra produselor pe cale le foloseam. Am aflat că pielea e absorbantă și că ingredientele cosmeticelor sunt foarte importante.

Tu citești eticheta săpunurilor?

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS), o substanţă chimică ce rămâne un timp îndelungat pe piele, chiar şi după clătire și care permite absorbţia toxinelor prin piele şi creşte riscul de toxicitate.
 • Triclosan şi triclocarban, agenţi chimici extrem de dăunători pentru sănătate. Studiile spun că expunerea pe termen lung poate duce la alergii, eczeme, piele uscată, psoriazis, iritaţii oculare, dezechilibre hormonale, infertilitate, obezitate, slăbirea sistemului imunitar şi dificultăţi în respiraţie. Un studiu efectuat în SUA a detectat reziduuri de triclosan în urina a 75% din subiecți – toți copii cu vârsta sub 6 ani!
 • A-pirina, care poate afecta sistemul imunitar, A-terpinololul – extrem de iritant pentru membranele mucusului,  Acetatul de benzil – iritant pentru ochi, Lauril-sulfatul de sodiu (LSS), clasificat drept „mutagen”, însemnând că poate altera materialul genetic al celulelor, folosit în studiile japoneze pentru a avansa mutațiile  -bacteriene.
 • Parfumurile sunt obținute chimic și ne pot îmbolnăvi
 • Culorile adăugate săpunului sunt permise în cea mai mare parte, dar sunt suspectate drept cancerigene, toxice și de faptul că pot trece de placenta către un copil nenăscut.

Sunt mai bine de trei ani de când n-am mai folosit produse cu o etichetă atât de încărcată. De atunci îmi aleg cu grijă cosmeticele și produsele de îngrijire, să fie neapărat handmade și să conțină ingrediente naturale. Doar că oferta e mare, necontrolată încă și riscul e și aici destul de mare. Și am întrebat dermatologul la ce trebuie să ne uităm când alegem handmade.

Andreea Antonescu, medic dermatolog: ”Doar pentru  că e “handmade” nu înseamnă că e un produs bun pentru tine. Înainte trebuie să înțelegem câteva aspecte despre procesul de producție a unui săpun pentru a ști ce  căutăm. Căutați produse cu ingrediente organice, care să nu conțină coloranți artificiali și parfumuri”. 

Toate aceste informații m-au ajutat să aleg săpunuri care fac bine pielii mele, săpunuri blânde, delicate, care curăță pielea fără a o agresa. Vă las, mai jos, un interviu cu producătorii săpunurilor Skin Novels, un brand nou de săpunuri naturale 100% românesc. Așa am înțeles că natural înseamnă ingrediente din natură, înseamnă metode simple de preparare care nu modifică proprietățile ingredientelor, înseamnă grijă față de produs și față de sănătatea noastră.

Din ce se fac, mai exact, săpunurile naturale? 

Săpunurile naturale au la bază un amestec de unturi și uleiuri vegetale 100% naturale, infuzii din plante, pulbere din plante, lapte de capră, sare sau zaț de cafea, uleiuri esențiale pure sau pudră de argilă. Desigur, mai adăugăm ingrediente și în funcție de problema pe care vrem să o rezolvăm și adaptăm ingredientele pentru fiecare tip de piele în parte.

Ce înseamnă ingrediente naturale și cum se produc aceste săpunuri?

Pentru obținerea săpunurilor Skin Novels folosim cea mai populară metodă, cea a saponificării la rece. Uleiurile și unturile nu sunt fierte, ci sunt aduse la temperatura corpului,  astfel încât proprietățile lor nu sunt alterate prin supraîncălzire.

Citește și  Sfaturi despre o piele sănătoasă, în direct, de pe Plaja Sensiblu

Materiile prime incluse în săpunurile noastre sunt ingrediente de origine organică, oferite de natură, vegane (cu excepția celor cu  lapte de capră), la asta ne referim când spunem că folosim ingrediente naturale. Fiecare unt sau  ulei din compoziția săpunului este ales cu grijă, studiem proprietățile fiecăruia în parte. Uleiul de cocos și cel de ricin sunt ingredientele care oferă săpunurilor naturale proprietatea de spumare.

E adevărat că nu se poate realiza săpun fără o cantitate mică de sodă, nu avem cum altfel. Împreuna cu uleiurile, transformă amestecul într-un produs complet nou prin reacția de saponificare. Însă noul produs rezultat nu mai conține nicio moleculă de sodă. Ceea ce se obține în urma reacției este doar săpun și glicerină.

Tot referitor la ingrediente, de unde provin și cum le alegeți?

Ingredientele  sunt 100% naturale, organice și provin de pe tot globul, de la Germania, Grecia, România, Franța, Austria, până la India sau Malaezia. Ingredientele le alegem doar în funcție de calitate, avem în vedere timpul presării la rece și  beneficiile lor pentru piele. În plus, ținem foarte mult la aspectul responsabilității față de mediu, astfel că în viitor vrem ca toate ingredientele să le achiziționăm de la producători responsabili.

Cum testați dermatologic produsele?

Săpunul natural este un produs cosmetic. Acest lucru impune prin definiție anumite condiții de preparare și păstrare. Așadar, săpunurile Skin Novels sunt testate în laboratoare de specialitate  unde au fost supuse inclusive testării dermatologice. Tot aici sunt analizate absolut toate ingredientele folosite. Sunt săpunuri pe care le-am făcut în primul rând pentru noi și cei dragi nouă, suntem cei mai mari fani ai săpunurilor noastre pe care le-am adaptat în funcție de problemele pe care am vrut să le rezolvăm. Am ales foarte atent toate ingredientele și, înainte de testele de laborator, am făcut teste pe zeci de persoane, dar în primul rând pe noi deoarece am vrut să obținem chiar cele mai complexe produse.

Se pot folosi și pe pielea cu probleme sau recomandați, întotdeauna, consultarea medicului?

Săpunurile pot fi folosite pe orice tip de piele, însă pentru persoanele cu probleme dermatologice   bineînțeles că este indicată consultarea unui specialist. Dacă știm că suntem alergici la vreun ingredient, este indicat să nu folosim aceste produse, deoarece deși 100% natural, este cunoscut faptul că mulți alergeni  sunt de origine naturală.

Dr. Nadia Bumbu, medic dermatolog: ”Pentru o piele normală, care nu prezintă afecțiuni, săpunurile naturale nu sunt contraindicate, totuși în cazul persoanelor care prezintă afecțiuni dermatologice se recomandă consultarea unui specialist, pentru stabilirea unui diagnostic exact, cât și a unei scheme de tratament cu produse medicale special concepute”.

Cu ce le ”parfumați” și care sunt aromele cele mai des folosite?

Mirosul plăcut al săpunurilor este oferit de uleiurile esențiale din compoziție. Nu folosim parfumanți sintetici, la fel cum nu includem nici cloranți sau conservanți.  Folosim uleiuri esențiale care se obțin prin distilarea unei cantități foarte mari de materie primă, procedeu extrem de costisitor, de aici și prețul mare al săpunurilor naturale.

Să va dau un exemplu banal: pentru a obține 1 litru de ulei esențial se distilează 35 kg de flori,  iar în cazul trandafirilor  bulgărești este nevoie de 3000 kg de petale de flori pentru a obține un singur litru. Însă pe lângă parfumul 100% natural, uleiurile esențiale au nenumărate proprietăți curative atât pentru piele, dar mai ales prin aromaterapie.

Săpunurile naturale cu parfum din uleiuri esențiale  sunt practic niște produse de lux, dacă stăm să analizăm tot procesul de obținere a materiei  prime. În plus, acționează pe mai multe planuri: curăță blând și în profunzime, hrănesc pielea, tratează și învăluie în mirosuri 100 %  terapeutice. Este cea mai plăcută și mai eficientă metodă de aromaterapie.

Săpunurile naturale au aceleași proprietăți ca cele care conțin și produse mai agresive? Mă gândesc aici la proprietăți antibacteriene, la cele de curățare.

Săpunul natural are proprietatea de a curăța pielea, diferența o face modul blând în care se realizează îndepărtarea impurităților de pe piele. Un săpun natural nu conține detergenți agresivi față de piele. Și da, săpunul natural poate avea proprietăți antibacteriene, oferite de ingredientele din compoziție. Amintesc aici uleiul de cocos, pudra de turmeric sau argintul coloidal, renumite pentru  efectul lor antimicrobian.

Andreea Antonescu, medic dermatolog: Frumusețea e întreținută de produsele pe care le folosim. Îndreptându-ne spre natură, ne păstrăm naturalețea. Mereu trebuie să ne amintim faptul că pielea noastră este poroasă și absorbantă, va absorbi orice ajunge în contact cu ea. Pentru că toate procesele din natură au succes și natura nu cunoaște eșecul, pielea noastră se va înțelege cel mai bine cu produsele naturale”.

Se pot folosi și pe ten?

Săpunurile Skin Novels se pot folosi și pe ten, cum spuneam mai sus curăță blând, nu sunt agresive, multe dintre clientele noastre îl folosesc chiar la curățarea tenului după demachierea în prealabil cu o cremă sau ulei demachiant. Noi îl folosim pe post de mască hidratantă și aromaterapeutică, astfel că în timpul dușului lăsăm o cantitate considerabilă pe față și decolteu să își facă efectul în profunzime. Este însă foarte important ca săpunul pe care îl alegem să fie adecvat tipului nostru de ten.

Citește și  Metodele de albire a dinţilor acasă – eficiente sau nu?

Ce tipuri de săpun conțin gamele voastre? Recomandați anumite săpunuri pentru anumite tipuri de piele.

Când am creat săpunurile ne-am gândit atât la tenurile foarte sensibile sau uscate, cât și la cele grase sau cu diverse probleme. Toate au aceeași funcție dublă: curățare și hidratare, diferă doar ingredientele extra adaptate fiecărui tip de ten și parfumul. Așadar, avem săpunuri pentru pielea foarte sensibilă, cum este cea a copiilor (INNOCENT, NOURISH) sau a celor predispuși la alergii. În compoziția lor am adăugat argilă albă care are efect calmant, lapte de capră ori unt de shea, toate având un efect puternic nutritiv și reparator.

Am avut grijă să nu includem uleiuri esențiale, fiind două săpunuri care nu au miros. În egală măsură persoanele cu ten  mai gras sau cu probleme (acnee, psoriazis) pot folosi săpunul ILLUMINATE, cei care vor un moment de relaxare pot încerca  săpunul RELAX, iar pentru efect anticelulitic EXFOLIATE este alegerea perfectă. A, și este preferat în mare parte de către bărbați pentru mirosul seducător de scorțișoară pură.

Povestea Skin Novels

Ideea afacerii s-a născut la începutul lui 2016. Proprietarii și-au propus să aducă pe piață un produs românesc 100% natural de înaltă calitate care să fie folosit cu încredere în primul rând de către ei și pentru bebelușul lor. Își doresc o educare susținută a consumatorilor cu privire la beneficiile utilizării săpunurilor naturale. Săpunurile spun o poveste și prin descrierea inedită a produselor, texte scrise de către un tânăr scriitor orădean care are deja 6 cărți publicate.

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu noutățile de pe blogul de parenting sănătos, dă LIKE paginii de Facebook bebeH.

Sursă foto: ahivă Skin Novels și Mihai Răitaru

9 comentarii pe “Poveste despre săpunurile naturale. Cum se obțin și ce beneficii aduc pielii

 1. Carmen spune:

  Deşi prefer mai mult săpunurile lichide, am folosit săpunurile Skin Novels şi mi-au plăcut. Îmi place mirosul lor şi faptul că îți curăță foarte bine pielea.

 2. Andreea spune:

  Asta cu cititul etichetelor la săpunuri începe să semene cu cititul etichetelor la mâncare :). Au atâtea în ele încât te cam îngrozești. Fiul meu a avut dermatită atopică atunci când era bebeluș și am căutat cele mai bune si sigure variante. Si eu prefer acum săpunurile naturale, deși nu fac foarte multă spumă dar știu că nu au atâtea substanțe chimice. Fain articolul!

  • Magda Popescu spune:

   Despre dermatita atopică aș putea scrie roman. Pff, câte bătăi de cap ne-a dat. Merită un post separat, bine, bine documentat, mulțumesc de idee :). Și da, și noi de atunci suntem tare atenți la detergenți, cosmetice, produse de igienă.

  • Magda Popescu spune:

   De când studiile despre efectele negative ale ingredientelor chimice curg, nu putem decât să migrăm spre cât mai natural!

 3. Ioana Marinescu spune:

  Am incercat si eu sapunurile astea si mi-au placut, lasa o senzatie placuta, miros frumos. Totusi, parca nimic nu se compara cu o anume marca de sapun (nu dau nume), care are asa, un nu stiu ce. Probabil chimic, dar acuma na, nimeni nu e perfect si asa cum mege din cand in cand un hamburger bine facut, trece si un sapun mai putin natural.
  Pentru cine le prefera pe cele naturale insa, mi se pare o alegere buna.

 4. Raluca Loteanu spune:

  Am auzit doar lucruri de bine despre sapunurile Skin Novels si ma bucur sa citesc asa detaliat despre ele! Imi pare bine sa vad sapunuri cu ingrediente asa naturale, din pacate rareori ne facem timp sa citim etichetele si multe produse cosmetice ajung sa ne faca mai mult rau decat bine!

 5. Schmitza spune:

  Și eu am început să folosesc aceste săpunuri. Sunt la al doilea și încă îmi este incomodă această tranziție. Pentru că aceste săpunuri nu fac spuma cu care m-am obișnuit la gelul de duș. Iar pielea nu rămâne fină. Cu toate acestea m-am hotărât să continui folosirea lor. Cred că mai am nevoie de timp ca să mă adaptez 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BebeH.ro foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.